Thursday, June 6, 2013

0 Israk dan Mikraj 27 Rejab 1434 HijrahAssalamualaikum...

Alhamdulillah...Syukur!!...Setelah berbulan lamanya tiada menunaikan ibadat sunat*yang ini atas kekhilafan diri sendiri...:) *... akhirnya siang tadi dapat melakukan puasa sunat hari Khamis dan sempena Israk Mikrak yang jatuh pada hari ini....malam sebelumya hanya bersahur roti dan kek lapis...

Alhamdulillah tiada halangan semasa berpuasa siang tadi...mungkin kandungan lemak memang mencukupi atau pun memang dah overdosed atau terlebih cukup untuk cover ketika berpuasa pada bulan Ramadhan nanti...hahaha!...Tapi sebenarnya tujuan utama entri ni ialah untuk berkongsi sedikit tentang Israk Mikraj nie yang jatuh pada hari ini 6/6/2013 ataupun 27 Rejab 1434 Hijrah...Info di bawah yang berkaitan tentang Israk dan Mikraj diambil dengan jayanya dari Wikipedia.... :)


A. Takrif?
  1. Israk: Perjalanan Nabi saw di malam hari dari Mekah (Masjidil Haram) – Palestine (Baitul Muqaddis)
  2. Mi’raj: Naiknya Nabi saw dari Masjidil Aqsa di Baitul Muqaddis menembusi alam di bawah ke sempadan yang paling tinggi iaitu Sidratul Muntaha.
Peristiwa Israk dan Mikraj
Peristiwa Isra dan Mi'raj Nabi Muhammad s.a.w. terjadi pada 27 Rejab tahun ke-12 dari masa kenabian beliau, merupakan peristiwa penting yang selalu dirayakan setiap tahun oleh seluruh umat Islam. Tarikh ini bersamaan 622 M iaitu ketika Nabi berumur 52 tahun, setahun sebelum Hijrah dari Makkah ke Madinah. Tahun ini juga dikenali sebagaiTahun Dukacita kerana bapa saudaranya Abu Talib dan isterinya Khadijah binti Khuwailid meninggal dunia. Nabi dan anak angkatnya Zaid ibn Harithah diusir dan dibaling batu oleh penduduk Taif sehingga berdarah. Peristiwa Israk Mikraj ini tercatat dalam surah Al-Israa’ ayat 1 (Al-Quran:17:1). Surah An-Najm (al Quran:53:13-18) juga menceritakan peristiwa ini.
Perjalanan selama 3/4 malam sahaja iaitu dari jam 6 malam hingga 6 pagi Nabi kembali semula ke Makkah sebelum terbit fajar. Baginda menunggang Buraq bersama Jibril dari Masjidil Haram ke Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis di Israel / Palestin kini. Arah kiblat umat Islam ketika itu ialah Baitulmuqaddis. Selepas peristiwa ini, semasa Nabi tinggal di Madinah, arah kiblat ditukar ke Mekah. Di Tembok Barat masjid, buraq telah ditambat di suatu tempat. Nabi mengerjakan solat dua rokaat di beberapa tempat persinggahan seperti di MadinahMadyan dan Bukit Thursina. Di Masjid Aqsa, Nabi sembahyang berjemaah dengan makmumnya ialah Nabi AdamNabi Musa dan Nabi Isa. Baginda ditawarkan minuman susu atau arak. Tetapi Nabi Muhamad memilih susu sebagai minumannya.
Seterusnya diangkat secara fizikal melalui mikraj (tangga emas dan perak) dari bumi ke langit ke-7 hingga ke Sidratul Muntaha dan bertemu dengan Allah di Arasy. Di Baitul Makmur, Nabi melihat malaikat bertawaf dan moyangnya Nabi Ibrahim bersandar di situ .Wajah Nabi Ibrahim persis wajahnya . Nabi juga 'dibedah' untuk kali kedua. Sebelum ini, semasa kanak-kanak , baginda pernah dibedah oleh dua malaikat semasa di perkampungan ibu susunya Halimahtus Sa'adiah.
Nabi telah bertemu dan bercakap dengan Nabi IbrahimNabi Musa dan Nabi Isa.
Peristiwa luar biasa ini paling penting dalam takwim Islam kerana menandakan seseorang itu Islam atau kufur. Ia sebuah mukjizat dari Allah S.W.T bagi Nabi Muhammad s.a.w.yang tidak pernah dilakukan oleh rasul dan nabi sebelumnya. Hanya Nabi Muhammad s.a.w. sajalah yang diberikan anugerah dan kehormatan oleh Allah S.W.T untuk melakukannya sebagai petanda betapa tingginya penghargaan Allah S.W.T kepada Nabi Muhammad s.a.w.
Dalam perjalanan Isra' mahupun Mikraj seperti tercantum dalam buku 'Muhammad Beraudiensi dengan Tuhan karya Moch. Abdai Rathomy (1983: 53), Nabi Muhammad didampingi Malaikat Jibril dan Mikail menunggang seekor haiwan yang disebut 'Buraq'.
Dalam masyarakat Islam, peristiwa ini tercatat dalam takwim Islam. Umat Islam akan sembahyang sunat. Ceramah khas selalu diadakan bagi mengenang peristiwa tersebut.

Untuk info lebih lanjut..sila layari http://ms.wikipedia.org/wiki/Israk_dan_Mikraj
Antara fakta-fakta penting ketika berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj ialah :
1. Nabi Muhammad telah mendapat keringanan daripada Allah S.W.T atas solat fardu yang diwajibkan ke atas umatnya daripada 50 kali semalam menjadi 5 hari semalam.
2. Nabi Muhammad telah menaiki seekor haiwan yang bernama Buraq...macam mana rupanyaa...Wallahualam!!


P/S : Semoga amalan dan ibadah kita diberkati dan diberikan ganjaran sebaik-baiknya oleh Allah S.W.T....Amin Ya Rabbal Alamin!

0 comments:

 

Luddin - Life, Travel, Food, Music, etc. Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates